2 februarie 2017

Prajitura din foi cu miere si nuca



Daca m-ati pune sa aleg intre a prepara o prajitura cu foi sau un tort complicat, as alege sigur chiar si cea mai alambicata reteta de tort. Mi-e greu sa fac acest tip de prajitura, insa trebuie sa recunosc, cele cu foi din miere sunt foarte gustoase, fragede si aromate. Mama facea o prajitura cu astfel de foi, insa crema era preparata din lapte si gris.
Am preferat sa incerc astazi alta varianta, asemanatoare cu reteta prajiturii Medovik. Ca sursa de inspiratie, am folosit reteta Adrianei, o gasiti aici.

Ingrediente foi :

  • 1 ou
  • 150 gr zahar brun
  • 50 gr unt
  • 2 linguri miere
  • 2 linguri lapte
  • 3/4 lingurita bicarbonat
  • 400-450 gr faina
  • 50 gr nuca macinata
Ingrediente crema :
  • 700 gr smantana grasa
  • 120 gr nuca macinata
  • 200 gr zahat tos
Ingrediente glazura :
  • 200 gr zahar pudra
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1 lingura apa rece
  • 2-3 linguri de nuca coapta si tocata grosier
Mod de preparare foi :
1. Amestecam intr-o cratita cu fund dublu oul , zaharul, mierea, untul, bicarbonatul si laptele.Punem la foc mic si amestecam cu un tel pana compozitia se ingroasa. 
2. Turnam peste amestecul caldut faina si nuca macinata.
3. Punem aluatul pe blatul uns cu putin ulei. Framantam pana la omogenizare, apoi il impartim in patru.
4. Fiecare foaie o intindem intre doua foi de hartie de copt. In cazul in care aluatul e prea moale, va mai ajutati cu putina faina. Eu am reusit sa intind maxim 20x30 cm. Coacem pe dosul tavii tapetate cu unt si faina. Lasam in jur de 5 minute, pana devine aurie. Aveti grija sa nu lasati mai mult, se pot arde. 

Mod de preparare crema :
1. Intr-un castron amestecam cu ajutorul unui tel smantana cu zaharul pana ce acesta este topit complet. Adaugam nuca macinata si omogenizam. Impartim crema in trei.

Mod de preparare glazura :
1. Amestecam intr-un castronel zaharul pudra si zeama de lamaie. Adaugam apa treptat si amestecam pana la inglobare.

Asamblare :
Se pune intr-o tava folie alimentara, apoi incepem sa asezam alternativ cate o foaie si o parte din crema. Deasupra ultimei foi turnam glazura si o intindem uniform. Presaram nuca, apoi o lasam la rece pana a doua zi, cand foile vor fi bine inmuiate. 

Pofta buna !













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...