30 aprilie 2014

Pizza vegetariana cu blat subtire si crocant


pizza cu blat crocant subtire


Reteta celebrului Jamie Oliver probabil a facut inconjurul lumii . Din multele variante incercate, aceasta este preferata mea si v-o recomand din toata inima, in special iubitorilor de blat subtire si crocant. Comentariul lui spune tot : "odata ce-ati incercat aceasta reteta usoara de aluat de pizza, nu veti mai privi inapoi ( aveti incredere in mine ) "!

Ingrediente :

  • 500 gr faina tip 00 ( sau faina ce are continut ridicat de gluten )
  • 1/2  lingurita sare fina
  • 7 gr drojdie uscata ( 1 plic )
  • 1 lingurita zahar
  • 2 linguri ulei de masline
  • 325 fr apa calduta
Umplutura :
  • 4 ciuperci mari
  • 1 ceapa alba
  • 4 linguri purumb congelat
  • 1 ardei gras rosu
  • 4 linguri masline
  • oregano
  • 250 gr mozarella sau parmezan
  • ulei de masline 
  • busuioc ( optional )
  • ketchup pentru uns aluatul, reteta aici
Mod de preparare :

1. Am facut putin diferit fata de reteta originala pentru ca m-am obisnuit sa lichefiez drojdia, n-am incercat niciodata s-o amestec direct in faina. Asadar, puneti intr-un vas mic drojdia cu zaharul pana sa se lichefiaza, si adaugati doua linguri de apa calda si faina pana se obtineti un amestec moale, ca o smantana. Lasati la crescut cateva minute cu un prosopel deasupra.
2. Cerneti faina si puneti-o intr-un vas, adaugati sarea si amestecati. Apoi turnati drojdia in apa calduta si  omogenizati. Intr-un castron faceti o gaura in mijlocul fainii si puneti amestecul de drojdie si uleiul. Amestecati cu o furculita pana ce lichidul este bine inglobat si lasati zece minute sa se dezvolte glutenul. Astfel, aluatul va fi elastic si usor de intins.
3. Presarati faina pe masa de lucru si incepti sa framantati pana veti obtine un aluat elastic ce se desprinde usor de maini.
4. Puneti aluatul intr-un bol si acoperiti vasul cu un prosop umed, lasati intr-un loc caldut, ferit de curent, timp de-o ora, pana ce volumul se dubleaza.
5. Dupa dospire, rasturnati aluatul pe blatul de lucru si-l mai framantati putin pana ce iese aerul din el.
6. Impartiti aluatul in patru si intindeti-l cu sucitorul. ( Eu l-am intins precum italienii la pizzeri, l-am tras de margini si l-am asezat pe pumni,rotindu-l, pana s-a intins la diametru de 24-26 cm, grosimea fiind de maxim 1 centimetru.
7. Personal, la capitolul coacere, va recomand o piatra de copt. Gustul este comparabil cu cel al unei pizza cfacute in cuptor cu vatra.. Daca reusiti sa va procurati, atunci incingeti piatra cu o ora inainte sa introduceti pizza in cuptor. Avantajul este ca dureaza foarte putin coptul fiecareia, in jur de zece minute. 
8. Umplutura o veti pregati in timp ce aluatul creste. Spalati, curatati ciupercile si taiati-le felii. Ardeiul taiati-l felii, apoi scoateti samburii de la masline.Ceapa o taiati solzisori si o caliti in putin ulei pana devine transparenta.
9. Impartiti toate ingredientele in patru. Ungeti cu ketchup fiecare aluat asezat pe o bucata de hartie de copt si puneti deasupra ingredientele aferente, apoi presarati oregano si turnati putin ulei de masline. Tineti la cuptor aproximativ zece minute. Va veti da seama cand e gata, caci incepe sa creasca pe margini. Nu tineti mai mult, fiindca devine prea crocant. 





Pofta buna !

2 comentarii:

Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...