7 iunie 2012

Zahar invertit


Am extras cateva idei din ce-ar trebui sa stim cu totii. Nu-mi plac articolele lungi, asa ca strictul necesar cred ca este indeajuns pentru a ne forma o idee despre rolul zaharului si  procesul de invertire.
Zaharul, denumit si "otrava alba", este unul dintre alimentele cele mai nocive.  Chiar daca este obtinut din sfecla care contine peste 50 de nutrienti, prin rafinare el isi pierde enzimele si celelalte elemente nutritive ajungand sa fie format dintr-o singura substanta : ZAHAROZA. Pentru a fi preluata de organism, zaharoza trebuie sa treaca mai intai printr-un proces de invertire, proces ce are loc in intestin cu ajutorul unei enzime numita invertaza, conducand la transformarea zaharozei in glucoza si fructoza ce patrund in circuitul sanguin. Pe langa diferite neajunsuri, precum decalcifieri, osteoporoza, tulburari intestinale, dupa preluarea in sange se produce un dezechilibru metabolic ce suprasolicita pancreasul si ficatul, ducand astfel la risc crescut de diabet, afectarea hormonilor direct implicati in coordonarea activitatii sistemului imunitar, fapt ce duce la predispunerea organismului la raceli, gripe, chiar si sclerozarea si fragilizarea vaselor de sange. Consumul excesiv de zahar poate duce printre altele si la scaderea memoriei, boli de inima, obezitate si diabet.




Renuntarea completa la zahar ar fi cel mai bun lucru, insa acest lucru este destul de complicat in ziua de astazi.Inlocuirea lui cu miere este de preferat, insa, in lipsa acesteia putem folosi zahar invertit.

Avantajul important pe care il prezinta consta din faptul ca, nemaicontinand zaharoza, nu mai trebuie invertit in organism, astfel ca nu mai consuma calciu si nu mai risca sa ne epuizeze resursele de invertaza, scapand astfel de toate neajunsurile si riscurile ce decurg de aici pentru sanatatea noastra. In schimb, el trece brusc in sange suprasolicitand astfel pancreasul si ficatul, ceea ce nu se intampla in cazul produselor naturale, inclusiv a mierii de albine. Faptul ca indulceste de doua ori mai mult, putandu-se reduce astfel consumul, si faptul ca nu mai solicita organismul pentru a fi invertit il face oricum sa fie mult mai putin nociv decat zaharul alb.

M-am gandit sa-l prepar pentru a-l folosi la diferite siropuri sau la gemuri si dulceturi, evitand astfel zaharul alb.


Ingrediente :                                   1,5 kg zahar
                                                           450 ml apa
                                                           1 lingurita sare de lamaie

Mod de preprare :    In primul rand vom folosi numai vase emailate si o lingura de lemn.
                                     Se pun toate ingredientele la fiert la foc puternic timp de 10 minute amestecand cu o lingura de lemn si strangand spuma care se formeaza.
La un moment dat, culoarea incepe sa devina galbuie, moment in care micsoram focul si mai tinem inca 3-4 minute. Procesul s-a terminat in momentul cand nu se mai formeaza spuma.
Se foloseste pe loc, iar ce ramane se poate pastra in in borcane.
Folositi-l in loc de zahar alb !

4 comentarii:

  1. INTERESANT!!!
    MULTUMESC PT INFORMATIA ASTA SI FELICITARI PT INTERESUL DE A FOLOSI INGREDIENTE CAT MAI SANATOASE

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-ar placea sa consum pe cat posibil alimente foarte putin procesate, o alimentatie raw ar fi ideala, insa, personal, costurile mi se par foarte mari.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca ati putea sa-mi raspundeti,ar fi grozav-l-ati folosit la prepararea dulcetii,gemului,etc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In general, asa prepar gemul si dulceata,numai ca nu-l las sa fiarba pana devine culoarea mierii, ci mai putin, doar cat se leaga. Spor !

      Ștergere

Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...